Hogyan használj 360 fokos videókat az online marketingedben?

Ismét egy újabb online marketing forradalom következik?

Vírusként terjednek a 360 fokos videók a legnagyobb közösségi oldalakon. Egy új forradalom küszöbén állunk? Legtöbben szórakozásként tekintenek rá, azonban egyre többen ismerik fel az új típusú videókban rejlő lehetőségeket. Úgy tűnik ez az online marketing terén sincs másként.

Mi is az a 360 fokos videó?

Tavaly jelentek meg az első 360 fokos videó rögzítésére képes kamerák. Ezek a készülékek jellemzően két nagylátószögű optikával rendelkeznek (270+270 fok). A két objektívből érkező képet a kamera összeadja, így jön létre a 360 fokos videó.

Ezt a típusú felvételt úgy kell elképzelni, mintha a jelenet közepén lennénk és lejátszás közben szabadon körbe nézhetnénk a jelenetben. Amerre csak szeretnénk. A gyakorlatban ezt többféleképpen is megtehetjük: Vagy rákattintunk a videóra lejátszás közben és nyomva tartott gombbal mozgatjuk az egeret, esetleg telefonunkon, tabletünkön a képre koppintva elhúzzuk az ujjunkat, vagy egy VR szemüveg segítségével a fejünket mozgatva válasszuk meg a nekünk tetsző nézőpontot.

 

Hogyan működik a 360 fokos videó?

Így nézhetünk körbe telefonunk segítségével egy 360 fokos videóban

 

A 360 fokos tartalmak megjelenítéséhez arra alkalmas okostelefon szükséges. Rendelkeznie kell a szükséges szenzorokkal.

Kíváncsi vagy, hogy a telefonod kompatibilis e a 360 fokos videókkal? Összeállítottunk egy rövid csekklistát, amellyel könnyedén kiderítheted.

Miért jelent nagyszerű lehetőséget a 360 fokos videó technológia az online marketingben?

Fantasztikus lehetőségeket rejt magában az a tény, hogy a néző a jelenet részesévé válhat. Úgy érezheti ő van a középpontban és maga választhatja meg, hogy a videóban merre néz. Ez vadonatúj élményt jelent a tartalom fogyasztóinak, akiket ezáltal sokkal interaktívabban és személyesebben szólíthatunk meg. Személyesebben, mert olyan mintha a nézővel egy térben lennénk.  A hirdetőknek pedig nagyszerű lehetőség, mert elfelejthetik az unalmas, megszokottá vált normál videókat.

A 360 fokos panoráma fotót már sokan ismerik, számos okostelefon applikáció jelent meg, amellyel ilyen jellegű fényképeket készíthetünk. Mindez azt jelenti, hogy a 360 fokos tartalom fogalmával már sokan találkoztak, azonban ami a videókat illeti, azok még újdonságnak számítanak a közösségi oldalakon. A Red Bull az elsők között promotálta magát illetve a márkához szorosan kapcsolódó extrém sportokat 360 fokos videójukkal. Az Audi a legújabb modelljeit mutatta be, míg az Ausztrál légitársaság, a Quantas egy egészen különleges repülőútra vitte el a videó nézőit, melyben Ausztrália legkedveltebb utazási látványosságait mutatta be.

 

A Red Bull 360 fokos promo videója
A Calero felmérése szerint egy 360 fokos videóval több üzenetet és ígéretet tudunk átadni a nézőnek mint egy hagyományos videóval. Az online marketingeseknek mindig nagy kihívást jelent a nézők figyelmének mihamarabbi elnyerése és annak egyértelműsítése, hogy mit szeretnének prezentálni a videóban. A 360 fokos videókkal némi kontroll tudunk adni a nézőnek, mert nincs belekényszerítve egy adott nézőpontba, hanem szabadon megválaszthatja azt, és a videó azon részét nézheti, ami éppen a legjobban érdekli.

 

Idáig miért nem terjedt el?

Már számos 360 fokos videót találunk a neten többmilliós megtekintéssel. A technológia vírusként való terjedése azonban csak most fog elkezdődni. Mi kell ehhez? Tapasztalatok szerint az emberek nagyobb valószínűséggel lépnek kapcsolatba olyan reklámokkal, amelyek valami újat nyújtanak a számukra. A Harvard Business Review felmérse kimutatta, hogy a technológia gyors tejedéséhez pszichológiai(hogyan hat a tartalom a nézőre) és szociális(miért osszam meg) motivációkra van szükség. Minél nagyobb érzelmi hatást gyakorol a videó a nézőre, annál valószínűbb, hogy megosztja. A legsikeresebb, vírusként terjedő videóknál a megosztást kiváltó két fő érzelem a meglepettség és az öröm. A tartalom gyártóknak tehát főként e köré a két érzelem köré kell felépíteniük a videóban bemutatott storyt.

A Coca Cola 360 fokos videója – A felvétel minden részén történik valami, ez alapvető elvárás egy izgalmas 360 fokos videónál

Konklúziók

A legutóbbi videó marketing forradalom a live streaming azaz az élő adás volt. Ez a technológia gyorsan terjed és a legnagyobb közösségi oldalak szorgalmasan promotálják is ezt a jellegű szolgáltatásukat. Idáig jelentős gátat szabott a 360 fokos videó terjedésének az a tény, hogy speciális kamera szükséges hozzá. Ez a gát megszűnni látszik, ugyanis sorban érkeznek a megfizethető árú 360 fokos kamerák, amelyek nem csak a hirdetőknek, hanem a fogyasztóknak is elérhetővé teszik ezt az új technológiát. Kijelenthetjük tehát, hogy éppen egy újabb internetes videó-forradalom küszöbén állunk. Ezt a tényt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen nagy lehetőséget jelent a marketingeseknek, főleg kisebb cégeknek, akik most új élménnyel és forradalmi reklámmal szolgálhatnak a potenciális ügyfeleiknek, ezáltal nagyobb tömegeket és jobb konverziós eredményeket elérve.

 

Légy az elsők között, akik 360 fokos videókat alkalmaznak az online marketingben!

Most előrendelési akciónk keretében jelentős kedvezménnyel rendelhetsz 360 fokos kamerát. Az előrendelés Április 7-ig tart. Utána az ajánlatunk már nem lesz elérhető! Két csomag közül választhatsz, a részletekért kattints arra amelyik neked szimpatikus:

 

A kameráról szóló bemutató cikkünket itt találod

Kövess, likeolj minket:

Be the first to comment on "Hogyan használj 360 fokos videókat az online marketingedben?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*