HD King 360 fokos full HD panoráma kamera teszt

Teszteltünk egy 360 fokos kamerát

Megérkezett hozzánk a HDKing 360 fokos Full HD kamerája, melyet már nagyon vártunk. Ebben a cikkben leírjuk a tapasztalatainkat a készülékkel kapcsolatban. Nem hallottál még a 360 fokos kamerákról? Olvasd el cikkünket, amiben bemutatjuk ezt a forradalmi technológiát

Csomagolás, mi van a dobozban?

A csomagolást tekintve semmi extra, szép fekete dobozban szállítják a kamerát, melyhez gyárilag egy USB kábelt is kapunk. Magyar nyelvű használati utasítást mi magunk írtunk hozzá, ez szabadon letölthető.

Külső

A kamera külső borítása kellemes tapintású, mérete kézreálló. A felső felén találjuk a két halszem optikát amely 270-270 fokos képet rögzít, majd a hozzátartozó okostelefon szoftver ebből a két optika által rögzített képből rakja össze a 360 fokos felvételt. A kamera elején találunk egy nagyobb mérető gombot, ez a felvételek elindítására, leállítására, illetve fényképezőgép módban exponálásra szolgál. A gomb alatt kapott helyet egy LED és két státuszjelző ikon, amely az éppen aktuális rögzítési módnak megfelelően kéken világít(fényképezőgép vagy kamera mód). A kamera oldalán újabb gombokat találunk. Ezek sorrendben: A ki-be kapcsoló gomb, Wifi be illetve kikapcsoló gombja és a felvételi mód választó gomb. A készülék alján pedig a micro SD kártya foglalat, microUSB csatlakozó és állvány rögzítő hely található.

 

Belső

A kamera nem rendelkezik belső memóriával, így rögzíteni csak a behelyezett microSD kártyára tud. Maximális kártyaméret amit kezelni képes: 128 GB. 1400 mAH kapacitású beépített akkumulátorral rendelkezik, amely nagyjából másfél órás folyamatos felvételt biztosít.

 

 

Applikáció

A kamerához letölthetünk egy ingyenes okostelefon applikációt, ami nagyban megkönnyíti a felvételek készítését. Az applikációval a következőket tehetjük:

Okostelefonunkról indíthatjuk/állíthatjuk meg a felvételeket, kiválaszthatjuk a felvételi módot, élő képen láthatjuk éppen mit lát vagy rögzít a kamera és nem utolsó sorban megoszthatjuk vele a felvételeket a legnagyobb közösségi oldalakon. Fontos megemlíteni, hogy a kamera számos beállítással rendelkezik a felvételhez  kapcsolódóan, úgy mint ISO érték, fehéregyensúly, gamma, önkioldó, lassított felvétel, stb. Ezeket viszont csak az okostelefon applikáción keresztül érhetjük el és állíthatjuk be, mivel a kamera nem rendelkezik saját kijelzővel.

Az applikáció másik feladata, hogy megjelenítse a kamerán található felvételeket. A megjelenítés több módon is történhet. Lehet pl. panoráma mód, ekkor a telefonon a felvételnek csak egy “szelete” jelenik meg, majd a telefon mozgatásával együtt változik az, hogy a lejátszott tartalom éppen melyik szeletét látjuk, magyarul a telefon mozgatásával körbe tudunk nézni az adott jelenetben. Mindezt még fokozhatjuk is, ha okostelefonunkat egy VR szemüvegbe helyezzük és így a fejünk elmozdulásával egy időben a felvétel aktuális megtekintési szöge is változik. Itt fontos megjegyezni, hogy ehhez a telefonnak rendelkeznie kell a szükséges szenzorokkal.

Kíváncsi vagy, hogy az okostelefonod rendelkezik e a szükséges szenzorokkal a maximális élmény elérése érdekében? Összeállítottunk egy rövid csekklistát, amivel lecsekkolhatod a telefonod. Kattints és töltsd le most!

Felvételrögzítés, használat

A kamera maximum Full HD felbontású videókat illetve 5 megapixeles képeket képes rögzíteni. Ennél kisebb felbontások is beállíthatóak, ha spórolni szeretnénk a tárhellyel. Videó kódolása: H.264. Bekapcsolás után a kamera 4-5 másodperc alatt rögzítésre kész, ezt csipogó hanggal jelzi. Felvétel készítése nagyon egyszerű és gyors a kamera elején található  exponáló gombnak köszönhetően.  360 fokos videó készítésénél egész más szempontokat kell figyelembe vennünk mint egy normál videó készítésénél:

  • A kamera lehetőleg ne mozogjon felvétel közben
    • Nem jó megoldás, ha a kamerát fogjuk a kezünkben és közben mozgunk, sétálunk, mert visszanézéskor nagyon zavaró, hogy a felvétel nem egy fix pontból mutatja a történéseket, hanem folyamatosan változó nézőpontból. Ez különösen igaz akkor, ha VR szemüveggel nézzük vissza a felvételt és akkor pont azt szeretnénk, hogy mi válasszuk meg a videó nézőpontját a fejünk mozgásával.
  • Ne helyezzük a kamerát sarokba vagy olyan helyre ahol valami túl közel van hozzá
    • Nem szabad elfelejtenünk, hogy a 360 fokos kamerák mindent látnak, ami körülöttük történik, így ha például egy sarokba tesszük és úgy készítünk felvételt, a térnek lesz olyan része ami nem tartalmaz érdemi eseményt. Visszajátszáskor így csorbul a 360 fokos élmény, hiszen a 360 fok nagy részében nem látunk semmit csak az üres falat, vagy ami éppen túl közel volt a kamerához.
  • Minél több mozgó elem van a felvételen, annál látványosabb a végeredmény

Te is szeretnél egy ilyen 360 fokos kamerát? Előrendelési akciónkban most számos bónusz ajándékkal a tiéd lehet! Kattints a képre:

Kövess, likeolj minket:

Be the first to comment on "HD King 360 fokos full HD panoráma kamera teszt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*