360 fokos kamerák- ez lesz az idei év slágere?

Ezek a kamerák mindent rögzítenek ami körülötted zajlik!

Mai világunkban már teljesen megszokottá vált, hogy a velünk történteket, legyen az akár jó, akár rossz élmény, megosztjuk ismerőseinkkel az interneten. Tesszük ezt úgy, hogy képeket és videókat is csatolunk mellé annak érdekében, hogy az élményeinket minél valóságosabban mutassuk be. A jövőben egészen elképesztő lehetőségek és technológiai újítások várnak ránk, ami új értelmet ad a virtuális élmény kifejezésnek. Ezeknek a forradalmi újításoknak egy része már most elérhető.

Tavaly kezdte fellendülését a VR(virtuális valóság) világ, amely azóta is töretlenül tart és elemzők szerint ez a trend gyorsulni fog. Mindehhez hozzá járul az is, hogy az okostelefonokra egyre több VR tartalom jelenik meg, illetve a legnagyobb közösségi oldalak is gőzerővel dolgoznak a VR tartalmak népszerűsítésén. A Facebook illetve Youtube már jelenleg is támogat 360 fokos videó feltöltést és megjelenítést.

Mi az a 360 fokos videó?

Egy 360 fokos videó különlegessége, hogy lejátszás közben szabadon körbenézhetünk a jelenetben. Ezt megtehetjük az egerünk mozgatásával, de akár VR szemüveget használva a fejünk elfordításával is. Rohamosan nő az interneten fellelhető 360 fokos videók száma. A Youtube saját csatornát is létrehozott a 360 fokos tartalmaknak.

Az alábbiakban egy 360 fokos felvételt láthatunk. lejátszás közben az egérrel kattintsunk a képre és nyomva tartott gombbal húzzuk arrébb az egeret. A felvétel nézőpontja vele együtt mozdul el. Okostelefon esetén, amennyiben a telefon rendelkezik a szükséges szenzorokkal, csak mozgassuk a telefont, a nézőpont a mozgásnak megfelelően változik.

Hogyan készíthetsz 360 fokos videót?

360 fokos videót a következőképpen készíthetünk: Felvételkor a tér minden részét egyszerre kell rögzítenünk egy 360 fokos kör mentén. Ezt hagyományos kamerával nem tudjuk kivitelezni, mert egy kamerával egyszerre egy szemszögből tudjuk elkészíteni a felvételt, tehát nem tudjuk egyszerre felvenni mindazt ami előttünk és ami a hátunk mögött történik.

Mi a megoldás?

Vagy annyi kamerát használunk egyszerre, hogy lefedjük a teljes 360 fokos teret, vagy egy darab 360 fokos panoráma kamerát használunk. Az utóbbi jóval egyszerűbb és nem utolsó sorban költséghatékonyabb. Az elkészült, több szemszögből rögzített felvételeket aztán össze kell fűzni egy teljes 360 fokos anyaggá. Ezt szerencsére nem nekünk kell elvégezni, a kameráknak alapvető funkcióihoz tartozik. Egyre több gyártó ismeri fel a lehetőséget és készíti el saját 360 fokos kameráját. Jelenleg a technológia még nagyon új, és ahogyan az lenni szokott, az új dolgok kezdetben drágák. Következő cikkünkben azonban egy 360 fokos kamerát fogunk tesztelni, amely kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik, árát tekintve jóval az átlag alatt van.

 

Kövess, likeolj minket:

Be the first to comment on "360 fokos kamerák- ez lesz az idei év slágere?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*